Yorumlarınız (0)
-
Henüz yorum yapılmamış.
Yıllardır eğitim-öğretim camiasının içinde bulunan eğitimcilerimizin ders işleme hususunda kendilerine has metotları var bunu biliyoruz. Kimileri bu metodu uygularken başarılı oluyor, kimileri ise yeni metotlar geliştiriyor. Ama yeni atanan, göreve yeni başlayan ve eğitim öğretim adına bir şeyler verebilmek için çabalayan eğitimcilerimizin imdadına ise çoğu kez büyükşehirlerde düzenlenen özel kurs ve seminerler yetişiyor. Bunun yakın bir örneği Ensar Vakfı tarafından İstanbul'da düzenlenecek olan Peygamber Efendimiz'i nasıl anlatalım konulu bir seminer çalışması. Bu güzel çalışmalar hep beyin fırtınası meydana getirmek, eğitimcilerimize yeni ufuklar açabilmek için. Hazırlayanlara ve emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Ancak benim gibi Anadolu'nun ücra köşesinde olup da bu gibi bir çok özel konferans seminer ve çalıştayı kaçıran arkadaşların birbirleri ile sosyal medya veya web siteleri üzerinden bilgilerini paylaşmaları olmasa zannımca sadece kişisel tecrübelerle bu süreci geçireceğiz. Ben kendi adıma 13 yıllık bir eğitimci adayı olarak geçirdiğim yılların tecrübesiyle bir sınıfta ders işleme konusunda ne gibi bir yolu takip ettiğimi paylaşmak istiyorum.
1- Konu Anlatımı: Bilgisayar programları (word, pps,flash, video ) yardımıyla hazırladığım bir konuyu öncelikle kendim özetleyerek konu anlatımı şekline çeviriyorum. Burada derste hangi kavramların ve kazanımların öğrenileceğini belirtiyor, konu anlatımı esnasında ayet ve hadislerden de istifade ederek bu anlatımı tamamlıyorum. Ayrıca bu kavramlarla ilgili eğer hali hazırda kavram haritaları varsa bunları çoğaltarak öğrencilerimize dağıtıyorum.
2- Kavram Tanımlama: Konu anlatımı işlemini bitirdikten sonra işlediğimiz konu ile ilgili kavramları yine bilgisayar programları aracılığıyla hazırlayarak öğrencilere tek tek anlatıyor ve uygulamalı ise uygulamalı bir şekilde öğretmeye çalışıyorum.
3- Test ve Etkinlikler:Bilgisayar programları yardımıyla hazırladığım karma test ve etkinlikleri konu ve kavram anlatımlarının ardından derse renk katması için öğrencilere sunuyorum. Öğrenciler böylece o dersteki durumlarını kısa da olsa değerlendirme şansı yakalamış oluyorlar.
Yukarıda paylaştığım ve takip ettiğim yolları, iki ders saati içinde, çoğu kez tamamlayamama gibi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalıyorum. Bu durumdan daha çok öğrenciler şikayetçi. Zil çaldığında genellikle gelen tepkiler "OFFF YİNE Mİ ZİL ÇALDI" "HOCAM NİYE İKİ DERS BİZİM SAATİMİZ" şeklinde oluyor. Ama teknolojiye uygun bir ortamınız var ise önceden hazırlanarak ve yukarıdaki yolları uygulayarak girdiğiniz bir dersten emin olun ne siz yorulacaksınız ne de ders bitsin isteyeceksiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa bir şekilde kendinizi zorlayın ve taşınabilir projeksiyon ile taşınabilir netbookunuzu alarak dersinize girin derim.
Son olarak işin sadece teknik konularına değinmiş olabilirim ama her şeyden önemlisi sizin öğrencinize olan psikolojik yaklaşımınız dersi sevme ve derse katılım anlamında en büyük aracınız olacaktır.
Bu makalenin yazımında belki değinmediğim bir çok teknik husus olabilir, geliştirilebilir olduğundan eminim. Ben burada sadece kısıtlı imkanlarımla uygulamaya çalıştığım teknik ders işleme metotları hakkında kısa bir bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur.
Saygılarımla
Mehmet Fatih BÜTÜN
İletişim: [email protected]