Din Dersinde Teknoloji Kullanımı -1-

Kayıt Tarihi : 22 .12.2018
(0) Yorum
(4646) Görüntüleme
(223) Teşekkür
Alt Kategori : Makaleler Editör : İzzet EKER

Din Dersinde Teknoloji Kullanımı -1-

Değerli öğretmen arkadaşlarım

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bir konu vardı. Biraz uzun gelebilir ancak okumanızı tavsiye ederim. Genel olarak bu konuda soracağınız bir çok soruya yanıt bulacaksınız.

Özellikle okulunda şu an akıllı tahta kullanamayan öğretmenlerimiz derslerinde teknolojiyi nasıl ağırlıklı olarak kullanabilirler? Bu soruya naçizane bilgi ve tecrübelerimle yanıt vermeye ve bunu bir makale konusu olarak sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Tabi teknolojik ifadeleri anlayabileceğiniz dilde ve benim anladığım şekliyle sunmaya çalışacağım.

Okulunuzda eğer sadece elektrik prizi varsa, maddi durumunuz teknolojik cihazları almaya müsait ise ve az da olsa bilgisayar yazılımlarına hakim iseniz bir yılı ve bundan sonraki yılları dersiniz açısından çok rahat geçireceğinize garanti verebilirim, tabi biraz da evde dersiniz ile ilgili önceden hazırlık yapmanıza bağlı

Öncelikle şu soruyu yanıtlayalım. Projeksiyon cihazı olarak ne almalıyım?

Projeksiyonlar yapacağınız işlemin işlevine, görüntü kalitesine bir de ağırlıklarına göre hem fiyat hem de çeşitliliğe sahiptir.

1.Tip: Ben projeksiyonumu eve götürmeyeceğim sadece okulda veya dersliğimde kullanacağım üstelik sınıfımda pencerelerde perde de yok. diyorsanız ansulmen dediğimiz ışık gücünün yüksek olduğu tahminen 2000 ila 3000 üzeri güç veren ansulmene sahip projeksiyonları seçmenizi öneririm.

2.Tip: Ben ufak, hafif, eve getirip götürebileciğim, flash bellek takabileceğim, hdmi kablosu takabileceğim özelliklere sahip bir projeksiyon istiyorum diyorsanız bu sefer sadece ışık gücü anlamında bir dezavantajınız olacak ancak bir çok alanda rahat edeceksiniz. Sınıfınızda perde olması bu dezavantajınızı da ortadan kaldıracaktır. Bu mini projeksiyonların ansulmen değerleri 50 ila 500 arasında olacaktır. Peki sen olsan hangisini alırsın derseniz tabiki hiç düşünmeden ikinci seçenek benim tercihim olurdu. Çünkü ansulmeni yüksek bir projeksiyon hem fiyatta hem de yükte ağır olacağından ve üzerindeki özellikleri ikinci secenektekinin özelliklerini karşılamayacağından benim için bir anlam ifade etmeyecek. Birinci tip projeksiyonlara sadece rgb kablosu ile bilgisayar, dizüstü ve netbook bağlanırken, ikinci tip projeksiyonlara hem pc, hem dizüstü hem netbook, hem tablet hem akıllı telefonlar hem de usb flash bellek ve hard disk bağlanabiliyor. Tabi tablet ve akıllı telefonunuz var üzerinde hdmi girişi mevcutsa. Bu ikinci tip projeksiyonlarda -ki örnek olarak lg lh 800-801 verebiliriz- flash belleğinizdeki avi,dvx formatına cevireceğiniz videolar, jpg png formatındaki resimleri, projeksiyon gelişmiş bir model ise office veya pdf dosyalarınızı rahatlıkla açabileceksiniz.

Ikinci sorumuz şu: Tablet olarak ne almalıyım? Bu sorunun yanıtı sizin cebinizdeki paraya ve ihtiyaçlarınıza bağlı.

1- Ben iyi bir tablet almak uzun süreli kullanmak istiyorum param da var... diyorsanız android tabletler için tegra3 veya tegra4 işlemcili hızı ve ram i yüksek, windows tabletler için ise windows 8.1 pro yu tercih etmelisiniz. Ayrıca üzerinde veya dock dediğimiz klavyesinde usb 2.0 - 3.0, hdmi girişi, sd kart girişi olması da önemli. Yine 3g li bir tablet olması internetin olmaması durumunda simkart aracılığıyla internete girmenizi sağlayacaktır. Bunun için hattınızın internet paketi olmalıdır. Hard diski yüksek olması da yine sizin için avantajdır. Bu özelliklere sahip bir tabletin fiyatı 1250 ila 3500 tl arasında olup, 2.tip projeksiyonlara uygundur. Marka olarak ise Asus, Windows Surface 1 ve 2, Nokia lumia 2520 örnek olarak verilebilir.

2- Benim param yok, idare edecek kadar olsa yeter... diyorsanız eğer yukarıda saydığım özelliklerin hiç olmadığı veya bazılarının olup, bazılarının olmadığı, Çin yapımı bilinen veya bilinmeyen markalar da bu sınıfa giriyor.

Bu ara şu üç husus hakkında da bilgi vermek istiyorum.

1- Android işletim sistemine sahip bir tablet veya akıllı telefonda google play marketine girdiğinizde apk denilen ücretli veya ücretsiz programları tabletinize telefonunuza yükleyebilirsiniz. Adobe firması her ne kadar android için flash player desteğini çektiğini söylese de internetten indireceğiniz flash player 11apk sı ve google player marketten ücretsiz indireceğiniz swf player apk uygulamaları ile internetteki veya tabletinizdeki flash dosyalarını rahatlıkla acabileceksiniz. Windows tabletler için ise zaten flashplayer desteği devam ediyor.

2-Ayrıca bir akıllı telefonuda üzerinde hdmi girişi var ve ikinci tip projeksiyon kullanıyorsanız tablet olarak rahatlıkla kulabilirsiniz. Htc, sony, nokia, blackberry telefonların bazı modellerinde hdmi girişi bulunduğunu da belirtmek isterim.

3- Tablet veya akıllı telofonları projeksiyonunuza bağlamak için kullanacağınız dönüştürücü kablo adı hem tablet hem akıllı telefonlar için mini hdmi to hdmi veya hdmi to hdmi... projeksiyonunuzda sadece rgb girişi telefon veya tabletinizde ise mini hdmi veya hdmi girişi varsa mini hdmi to rgb veya hdmi to rgb kablsuna sahip olmanız gerekecektir.

Bu makalemizde bilgim ve tecrübelerim ölçüsünde biraz teknik hususlara değinmeye çalıştım. Benim yazdığım teknik ifadelerden daha gelişmiş bilgilere sahip öğretmenlerimizden özür dilerim. Unuttuğum veya eksik kalan bir yer varsa bunu yazımızın altındaki yorum kısmından veya mesaj yoluyla iletebilirsiiz. Umarım siz değerli öğretmenlerimize faydalı olabilmişimdir.

Mehmet Fatih Bütün

Iletişim: [email protected]

Yorumlarınız (0)

  • Henüz yorum yapılmamış.

Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın

Whatsapp İletişim Hattı