Görülen ve Görülemeyen Varlıklar
7.1.1. Varlıklar âlemini özelliklerine göre ayırt eder.
- Öğrenci seviyesi göz önünde bulundurularak ayrıntıya girilmeden cinlerden de bahsedilir. Bu kapsamda; öğrencilerin sahip olduğu yanlış veya eksik dinî bilgi ve anlayışlar, dinî ilimlerin ortaya koyduğu veriler ışığında ele alınır.
Melekler ve Özellikleri
7.1.2. Melekleri özellikleri ve görevlerine göre sınıflandırır.
- Konu; dört büyük melek, yazıcı, koruyucu, rahmet ve sorgu melekleri ile sınırlandırılır.
- İslam dininde melek inancının önemine; meleklerin, güzel ahlaklı insanlar için daima hayırlı olan şeyleri istediklerine ve onlara dua ettiklerine değinilir; melek inancının, davranışları güzelleştirmedeki rolüne vurgu yapılır.
Dünya ve Ahiret Hayatı
7.1.3. Dünya hayatı ile ahiret hayatı arasındaki ilişkiyi yorumlar.
Ahiret Hayatının Aşamaları
7.1.4. Ahiret hayatının aşamalarını açıklar.
- Ahiret hayatının aşamalarında; ölüm, kıyamet, diriliş, mahşer, hesap, mizan, cennet ve cehennem ele alınır.
Ahiret İnancının İnsan Davranışlarına Etkisi
7.1.5. Allah’ın (c.c.) adil, merhametli ve affedici olması ile ahiret inancı arasında ilişki kurar.
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. İsa (a.s.)
7.1.6. Hz. İsa’nın (a.s.) hayatını ana hatlarıyla tanır.
- Hz. Meryem’den (r.a.) kısaca bahsedilir; kazanım, sahih kaynaklarda yer alan rivayetler ışığında ayrıntıya girilmeden ve öğrenci düzeyi dikkate alınarak ele alınır. Mâide ve Meryem suresindeki ilgili ayetler ile sınırlandırılır.
Bir Sure Tanıyorum: Nas Suresi ve Anlamı
7.1.7. Nâs suresini okur, anlamını söyler.
- Nâs suresi ile ilgili kısa açıklamalara yer verilir; surede verilen mesajlar belirlenir ve surenin nerelerde okunduğuna değinilir.
Ünite Genel Değerlendirme
Bu ünitede sırasıyla; “Görülen ve Görülemeyen Varlıklar”, “Melekler ve Özellikleri”, “Dünya ve Ahiret Hayatı”, “Ahiret Hayatının Aşamaları”, “Ahiret İnancının İnsan Davranışlarına Etkisi”, “Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. İsa (a.s.)”, “Bir Sure Tanıyorum: Nâs Suresi ve Anlamı” konularına yer verilir.
Ünite genelinde ayet ve hadisler başta olmak üzere, düzeye uygun edebî metinlerden yararlanılır. Konular ele alınırken öğrencilerin tecrübelerini, hazır bulunuşluk düzeylerini ve seviyelerini dikkate alan; dinin sevgi boyutunu öne çıkaran; müsamahakâr, tedriciliği önceleyen ve onların dikkatini çevresine yönlendiren bir yaklaşım benimsenir.